Federaal logo - Terug naar startpagina
FEDERALE PORTAALSITE
Hulp nodig? Terug naar de startpagina
 
decoratie
U bent hier :  Home > Verkiezingen2010 > Verkiezingsagenda

VERKIEZINGSAGENDA

15 Mei 2010

1)    Uiterste datum waarop het hoofdbureau van de kieskring voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers moet zijn samengesteld. Het wordt voorgezeten door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van de hoofdplaats van de kieskring (of door zijn vervanger). In de kieskringen waar geen rechtbank van eerste aanleg is, wordt dit bureau voorgezeten door de vrederechter van de hoofdplaats (of door één van zijn plaatsvervangers) (KWB, art. 94, eerste tot derde lid).
 
2)    Uiterste datum waarop het collegehoofdbureau moet zijn samengesteld, voor de verkiezing van de rechtstreeks verkozen senatoren, in Mechelen voor het Nederlands kiescollege en in Namen voor het Frans kiescollege. Het wordt voorgezeten door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van de collegehoofdplaats (of door zijn vervanger) (KWB, art. 94bis, § 1, eerste tot vierde lid).
 
3) Tussen 13 en 16 uur, laatste termijn tijdens welke de kandidaten en kiezers, die de voordrachten van kandidaten hebben ingeleverd, inzage mogen nemen van alle ingediende voordrachten en hun opmerkingen schriftelijk aan het hoofdbureau van de kieskring of het collegehoofdbureau mogen meedelen (KWB, art.119, derde lid).
 
 
4)        Om 16 uur sluit het hoofdbureau van de kieskring of het collegehoofdbureau de kandidatenlijst voorlopig af (KWB, art. 119, laatste lid).   De aanpassingen aan de lijsten worden digitaal meegedeeld aan de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (FOD BIZA).
 
Wanneer het bureau de voordracht van bepaalde kandidaten onregelmatig verklaart, worden de redenen van die beslissing in het proces-verbaal opgenomen en wordt onmiddellijk een uittreksel hieruit, met de woordelijke opgave van de aangevoerde redenen, bij aangetekende brief toegezonden aan de kiezer of de kandidaat die de akte waarop de afgewezen kandidaten voorkomen, heeft ingeleverd (KWB, art. 120, eerste lid).
 
Wanneer de onverkiesbaarheid van een kandidaat als reden is aangevoerd, wordt het uittreksel uit het proces-verbaal op dezelfde wijze ook aan die kandidaat gestuurd (KWB, art. 120, derde lid).
 

  Vandaag :  
 <Mei 2010> 
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
   

Verkiezingsagenda (PDF)
top van deze pagina
dot Be logo