Federaal logo - Terug naar startpagina
FEDERALE PORTAALSITE
Hulp nodig? Terug naar de startpagina
 
decoratie
U bent hier :  Home > Verkiezingen2010 > Verkiezingsagenda

VERKIEZINGSAGENDA

22 Mei 2010

1)    Om 10 uur, zelfs indien deze dag een feestdag is, wordt het beroep tegen de afwijzing door het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau van een kandidatuur wegens onverkiesbaarheid van een kandidaat of van een bezwaar, gegrond op de onverkiesbaarheid van een kandidaat, zonder dagvaarding of oproeping gebracht (zie 17e dag vóór de stemming) :
 
a) voor de Eerste Kamer van het Hof van Beroep van het rechtsgebied voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers;
 
b) voor de Eerste Kamer van het Hof van Beroep van Antwerpen of Luik, naargelang het gaat om kandidaten die voor het Nederlandse of het Franse kiescollege zijn voorgedragen, voor de verkiezing van de Senaat (KWB, art. 125, derde lid).
 
Het beschikkend gedeelte van het arrest van het Hof van Beroep wordt telegrafisch ter kennis van de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau gebracht (KWB, art. 125ter, vijfde lid).
 
Het dossier van het Hof wordt, met een uitgifte van het arrest, binnen acht dagen toegezonden aan de griffier van de Vergadering die belast is met het onderzoek van de geloofsbrieven der gekozenen (KWB, art. 125ter, zesde lid).
 
2)    Wanneer voor de Raad van State beroep tegen de definitieve beslissing van het collegehoofdbureau (Senaat), dat de kandidaten afwijst die niet hebben voldaan aan de bepaling van art. 116, § 4, zesde lid, tweede volzin, (verklaring van taalaanhorigheid) beroep wordt ingesteld door een afgewezen kandidaat of door enige andere kandidaat voor dezelfde verkiezing, doet een Nederlandstalige of een Franstalige Kamer van de Raad van State op die dag uitspraak om 10 uur, zelfs indien die dag een feestdag is. Het arrest wordt door de Eerste Voorzitter onmiddellijk ter kennis gebracht van de voorzitter van het collegehoofdbureau en er kan geen beroep tegen ingesteld worden (KWB, art. 125quinquies, tweede lid).
 
 
3)      Om 18 uur vergadert het hoofdbureau van de kieskring of collegehoofdbureau ingeval van bovenvermeld beroep. Het doet de verrichtingen bepaald in de artikelen 126 (afkondiging van de gekozenen zonder strijd), 127 en 128 (opmaak van het stembiljet, aanplakking van de kandidatenlijst en nummering) en vergadert om tot die verrichtingen te kunnen overgaan, zodra het in kennis is gesteld van de beslissingen van het Hof van Beroep of van de Raad van State (KWB, art. 128bis, eerste volzin).
 
 
De Voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring laat de stembiljetten voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers met zwarte inkt op wit stempapier drukken. De voorzitter van het provinciehoofdbureau bedoeld in artikel 94bis, § 2, gaat voor de verkiezing van de Senaat op dezelfde manier tewerk, maar op roze stempapier (KWB, art. 129).
 
 
 
4) Uiterste datum waarop de Minister van Binnenlandse Zaken gehouden is de maximumbedragen bekend te maken die werden berekend overeenkomstig de bepalingen van art. 2, § 2, 1°, en § 3, 1°, van de wet van 4 juli 1989 en die de kandidaten en lijsten mogen uitgeven (art. 3 van de wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen).
 

  Vandaag :  
 <Mei 2010> 
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
   

Verkiezingsagenda (PDF)
top van deze pagina
dot Be logo