Federaal logo - Terug naar startpagina
FEDERALE PORTAALSITE
Hulp nodig? Terug naar de startpagina
 
decoratie
U bent hier :  Home > Verkiezingen2010 > Verkiezingsagenda

VERKIEZINGSAGENDA

07 Mei 2010

1) - Datum van het koninklijk besluit tot vaststelling van de datum van de verkiezingen.Publicatie in Belgisch Staatsblad van 7 mei 2010
       (Art. 46 en Art. 195 Grondwet).
       N.B.
·           In het geval van vervroegde verkiezingen, stelt het college van burgemeester en schepenen de kiezerslijst van de Belgische kiezers in België op de datum van het koninklijk besluit tot vaststelling van de datum van de verkiezingen, zijnde 7 mei 2010 (kieswetboek, art. 10, § 1, tweede lid). In het kader van vervroegde verkiezingen, wordt de kiezerslijst van de Belgien die in het buitenland verblijven vastgesteld op de 15ste dag voor de verkiezingen (kieswetboek, art. 180 bis, § 6, eerste lid) zijnde zaterdag 29 mei 2010.
·           De openperiode (in het geval van buitengewone vervroegde verkiezingen) tijdens dewelke de kiesuitgaven van kandidaten, partijen en lijsten moeten worden gestuurd, begint op de dag waarop het koninklijk besluit houdende Van de verkiezingen wordt bekendgemaakt zijnde 7 mei 2010  (art. 4, § 1 Wet 4 juli 1989 inzake de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven)
 
2)         Datum waarop het college van burgemeester en schepenen een bericht publiceert dat de burgers ter kennis brengt dat zij de kiezerslijst kunnen inzien tot de twaalfde dag vóór die van de verkiezing (KWB, art. 16).
 
3)         Het college van burgemeester en schepenen maakt twee lijsten op :
 
1°         de eerste bevat de personen die kunnen worden bekleed met de functie van voorzitter van een stemopnemingsbureau, voorzitter van een stembureau of bijzitter van een stemopnemingsbureau.
 
2°         de tweede bevat de kiezers die zouden kunnen worden aangewezen als bijzitter of plaatsvervangend bijzitter van een stembureau (naar rata van 24 per bureau).
 
Deze lijsten moeten naar de voorzitter van het kantonhoofdbureau worden gezonden (KWB, art. 95, § 12).
 
Vanaf dat ogenblik en tot de dag van de verkiezing zenden de gemeentebesturen rechtstreeks aan de voorzitters van de stembureaus, zodra die zijn aangewezen, de wijzigingen die in de kiezerslijst moeten worden aangebracht (KWB, art. 92).
 
4)         Verzending van 2 exemplaren van de kiezerslijst aan de provinciegouverneur (1) of aan de door hem aangewezen ambtenaar (KWB, art. 15, eerste lid) zodra zij is opgesteld.
 
Opmerkingen :
 
(1)        Of aan de Gouverneur van het arrondissement Brussel-Hoofdstad.
 
(2)      Wat de gemeenten Komen-Waasten en Voeren betreft :
-      de twee exemplaren worden respectievelijk aan de arrondissementscommissaris van Moeskroen of aan de adjunct-arrondissementscommissaris van Tongeren gezonden (KWB, art. 15, tweede lid).
 
-      twee bijkomende exemplaren van de lijst van de alfabetisch gerangschikte kiezers worden overgezonden aan de respectieve gouverneurs van de provincies West-Vlaanderen en Luik of aan de door hen aangewezen ambtenaren (KWB, art. 15bis).
5) De voorzitters van de kieshoofdbureaus op het niveau van elk college, kieskring of kanton delen op digitale wijze hun contactgegevens mede aan de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (FOD BIZA –Directie Verkiezingen), waarvoor zij de nodige onderrichtingen ontvangen (KWB, art. 95bis).
 

  Vandaag :  
 <Mei 2010> 
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
   

Verkiezingsagenda (PDF)
top van deze pagina
dot Be logo